Hírek

ÉTELEK VADHÚSBÓL

Vadhús főzőverseny – Versenykiírás

Időpont:                    2017. május 5. (péntek)
Helyszín:
                  Hód-Mezőgazda Zrt. Kiállítási Centrum
                                   Húsmarha kiállító tér melletti liget
Forma:                      egyéni, egyfordulós
Regisztráció:         2017. 05. 05. 7.00 – 7.50 – ig.
 

Tűzgyújtás:             2017. 05. 05 . 08.oo-kor
Időtartam:
                0800 – 1200 –ig
Étel zsűrizés:           1200 – 1400
Módszer:                  „vakbírálat”
Eredményhirdetés: 1400 és 1600 között a központi téren

Kategóriák:              1. Levesek
                                   2. Egyéb bográcsos ételek
                                   3. Sült- és grillezett ételek

A Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya az alábbi feltételekkel járult hozzá a Vadhús főzőverseny megrendezéséhez.

  1. „A főzőverseny helyszínén csak engedélyezett létesítményből származó fogyasztásra alkalmasnak minősített alapanyagokból készült ételféleségeket bocsáthatnak közfogyasztásra.”
  2. „Valamennyi felhasználásra kerülő élelmiszer alap- és segédanyag, félkész termék származását és fogyasztásra való alkalmasságát hitelt érdemlő dokumentációval a helyszínen biztosítani kell.” (állatorvosi igazolás vagy vadkísérő jegy)
  3. „A főzéshez felhasználandó húsok és zöldségfélék előkészítésének és kezelésének higiénés feltételeit biztosítani kell.”
  4. „A főzés helyszínén az alapanyagok és ételek környezeti szennyeződéstől való védelmét biztosítani szükséges.”
  5. „Az ételek kiszolgálásához egyszer-használatos edényzetet kell biztosítani.”
  6. „A főzést végző magánszemélyek fokozott élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek, ezért csak olyan személyek végezhetik a húselőkészítést és a főzést, valamint az ételek kiosztását, akiknek higiénés alkalmasságuk hitelt érdemlő módon (egészségügyi könyv) igazolt vagy legalább háziorvosi igazolással rendelkeznek a fertőzésmentességről.

Általános feltételek

      1.  A bográcsos ételek legalább 10 főre készüljenek.
      2. Minden étel fő alapanyaga vadhús lehet.
      3. Egy versenyző többféle ételt is készíthet
      4. A bográcsos finomságok kizárólag nyers, friss húsból készülhetnek
      5. A sütött grillezett ételek előkészítettsége – természetesen – megengedett (pácolás stb.)

 

A versenyművek értékelésének szempontjai és pontozásuk

 

  1. A felhasznált nyersanyagok előkészítettsége, darabolásuk stb.
    A verseny kezdetekor a zsűri szemléje alapján                                    0-10 pont
  1. A főzés higiéniája, a környezet, az edényzet és eszközök tisztasága,
    rendezettsége.                                                                                            0-10 pont
  1. A főzőhely berendezettsége, látványa, a főzés módja.
    A versenyző öltözete (összhatás).                                                          0-10 pont    
     
  2. Az ételek bírálati szempontjai:

(külön zsűri sátorban, kódolt kóstoló edényekben felszolgálva („vakon”)
a.) az ételre jellemző íz-, szín és illatharmónia, fűszerezettség         0-35 pont
b.) a versenymű karakteressége, stílusjegyei és összhatása           0-35 pont

               Összes adható pontszám:                                                                     0-100 pont

A zsűri a fenti szempontok alapján adott pontszámok összesítését követően kategóriánként hirdet I., II. és III. helyezettet. Pontegyenlőség esetén a zsűri elnöke dönt.

Szakmai egyesületek, szervezetek, de magánszemélyek vagy cégek is ajánlhatnak fel különdíjakat, melyeket szintén a zsűri ítél oda.

Jelentkezési lap

 

Tisztelt Versenyző!

Felhívom szíves figyelmét, hogy a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében megrendezésre kerülő II. Vadhús főzőversenyen (2017. május 5.) az ételeket a mellékelt versenykiírásban megadott kategóriák szerint lehet elkészíteni.

A főzőhelyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért az első 25 csapat jelentkezését tudjuk elfogadni.

Jelentkezési határidő: 2017. március 31.

A csapatok belépő-,  és parkoló jegyei  2017. április 20-ig kerülnek postázásra.

Kapcsolattartó:           Oláh Ferenc (szervező)

Telefon: (30) 7438-343
Fax:        (62) 530-614
e-mail:     allattenyesztes@hodmgrt.hu

Várjuk jelentkezését, jó versenyt, szép időt, kellemes időtöltést, jó hangulatot kívánunk!